Projekt wnętrza biblioteki miejskiej w Kole

Obrony prac dyplomowych na WA

Joanna Załęska przygotowała pracę licencjacką pod kierunkiem dr. hab. Dariusza Kuźmy. Autorka przygotowała projekt wnętrza biblioteki miejskiej w Kole.
Tak o budynku i projekcie pisze Joanna Załęska:  „całkowite przeszklenie przedniej fasady budynku optycznie powiększa zaprojektowane wnętrza, jednocześnie łącząc je z otaczającą architekturą starego miasta. Strefę wejściową, tego liczącego ponad 2 700 m2 powierzchni budynku, stanowi niewielki skwer. Plac ten wypełnia południowo zachodni róg działki na której mieści się biblioteka. Wykończony jest kostką naturalną, przypominającą tą która została wykorzystana w głównej części kolskiego rynku.  Szklana tafla fasady łączy zieleniec z galerią oraz wszystkimi trzema piętrami biblioteki. Jest ona skonstruowana z trzech, tworzących uskok ścian (dwóch od strony zachodniej i jednej, środkowej od strony północnej). Wejście do kompleksu znajduje się na środkowej ścianie, usytuowanej bokiem w stosunku do głównego placu ratuszowego. Pierwszym pomieszczeniem w budynku jest obszerny hol mieszczący kawiarnię (po lewej stronie od wejścia) oraz szatnię (po prawej stronie, w głębi). Dzięki panoramicznym oknom, goście kawiarni mogą cieszyć się wspaniałym widokiem na ratusz i główny plac starego miasta. Za częścią gastronomiczną wyłania się z kolei klatka schodowa z windą. Prowadzi ona do biblioteki mieszczącej się na dwóch górnych piętrach budynku. Po prawej stronie holu głównego, poza szatnią znajdują się wejścia do pozostałych części kompleksu. Największą przestrzeń na tym piętrze zajmuje galeria sztuki. Duża powierzchnia pomieszczenia wydaje się jeszcze większa za sprawą wysokiego sufitu (w najwyższym miejscu wysokość sięga prawie 8 metrów) oraz ogromnej tafli szklanej ściany, otwierającej się na zielony skwer i plac starego miasta. Drugim pomieszczeniem pod względem wielkości na parterze jest sala kinowo-teatralna. Znajduje się ona w tylnej części budynku i mieści ponad 250 osób. Poza tym na poziomie zerowym wydzielono dodatkowe pomieszczenia, takie jak sala bankietowa (pomiędzy galerią sztuki, a salą kinową), toalety, a także pokoje socjalne oraz techniczne”.

Autorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna ZałęskaAutorka projektu: Joanna Załęska